Datum: 12/10/2018
Wat is SEO?
We krijgen het wel vaker te horen: wat is SEO nu eigenlijk? Dat vertalen we dan als: waar houden jullie je in godsnaam mee bézig?!
Goed, begrijpelijk allemaal. De Woordnatie heeft niet alleen de mond vol (of moeten we zeggen de pen?) van copywriting, maar goochelt vlotjes met termen als SEO-teksten en SEO-copywriting. En voor je aan één of andere vreemde ziekte gaat denken en in paniek aan het Googelen slaat, daar heeft SEO niks mee te maken. Althans, niet met die ziekte, wél met Google!

U zocht een giraffe, baas? ‘s Dit ook goed?
Wat is SEO? SEO = Search Engine Optimization
Daar heb je het. Het antwoord op de vraag “wat is SEO”: Search Engine Optimization. Pour les flamands: zoekmachine-optimalisatie.
In mensentaal? De online teksten die je klanten moeten overtuigen en informeren, moeten ook gevonden worden door Google. En dat doe je met SEO-teksten. Dat is slimme, ijzersterke copy die je klanten intrigeert én in het vizier komt van Google of andere zoekmachines.
Want geef toe, een knappe website vol spitsvondige teksten is leuk. Maar enkel als die website ook bovenaan de zoekresultaten terug te vinden is. En dat bereik je met SEO-copywriting!
Ah, zó zit dat dus, die SEO! Euhm, hold your horses. Zo gemakkelijk raak je niet van ons af.

SEO is gewoon aandacht trekken, dacht Mark. En hij zette zijn beste beentje voor.
On-page SEO
De vraag “wat is SEO” verdient een ruimer antwoord. Goede SEO-teksten zijn immers maar een deel van een groter SEO-verhaal. Ze vormen –nerd alert! – samen met meta-tags, HTML-syntax en nog een paar andere termen, on-page SEO.
De essentiële componenten van on-page SEO?
- Zoekwoordanalyse en een goed gebruik van die zoekwoorden in je SEO-copy.
- Een juist gebruik van headings en meta-tags.
- Relevante content.
- Een slim gebruik van interne links.
Wat is SEO? Pure paniek, ja!
Zin om gillend weg te lopen? Hoeft niet. Toegegeven, dit is nog maar het tipje van de ijsberg. Maar we gaan je niet nog meer om de oren slaan met termen waar je alweer Google voor nodig hebt.
Onthoud gewoon dat on-page SEO iets is dat je zelf kan controleren. Tenminste als je de juiste technieken kent én weet waar je mee bezig bent.

SEO is… de wortel zijn die gevonden wordt in een zee van wortelen
Off-page SEO
Wil je zeker zijn dat Google je website of webpagina vindt? Dan moet je je ook verdiepen in off-page SEO.
Off-page SEO draait onder meer om het aantal keren dat je content gedeeld wordt, of dat ernaar gelinkt wordt. Ook dat is voor Google en co een bepalende factor voor de waarde die ze aan je content hechten. En dus voor je ranking in de zoekresultaten.
Schrijf je een blogpost die viraal gaat? Linkt een toonaangevende website naar jouw pagina? Dan vlieg je voor Google’s algoritme meteen een bank vooruit!
Is SEO-teksten schrijven moeilijk?
Zelf je website teksten schrijven kan altijd, zeker als je een beetje een vlotte pen hebt. Maar de kunst is om te schrijven voor mensen én voor Google, want pas dan is het SEO-copywriting.
En ja, het zijn mensen die op Google op zoek gaan naar informatie. En juist daarom is het zo belangrijk dat je hen daar bereikt. Want ze zijn per definitie geïnteresseerd in wat je te vertellen hebt.
Zo werkt SEO, dus. En nu?
De catch? Sta even stil bij hoe je zelf zoekt op Google. Je gebruikt geen zinnen, zelfs geen spreektaal. Meestal zet je een tweetal woorden achter elkaar en hopla! Daar is je zoekterm.
Is SEO-teksten schrijven dan moeilijk? Wel, om te beginnen moet je eerst achterhalen met welke zoektermen je straks kan scoren bij Google. En eenmaal je die hebt gevonden, giet je ze in een wervende tekst.

De handjes op elkaar voor SEO!
Kijk daar! Een antwoord op je vraag!
Heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag ‘Wat is SEO’? Yep!
SEO in de praktijk toepassen betekent dat je de juiste mix van vaardigheden en kennis combineert. Zo beheer je zowel de technische kant van je website, je online content én je sociale media op zo’n manier dat je de lieveling van de zoekmachines wordt.
Wat is SEO? Dat is SEO.
Goed toegepast is SEO een krachtige techniek die de juiste mensen naar je website brengt. Aan jou de kunst om de boel daarna te verzilveren.
Laat je je SEO-copywriting toch maar liever aan specialisten over? Laat het ons weten!
Rob Swolfs, zaakvoerder bij De Woordnatie, houdt van taal. Maar ook van overtuigen. Oh ja, en ook van creatieve (online) marketing die voluit inzet op effect. Die drie zaken combineert hij voor elke klant. Hij is een grote fan van copywriting zonder ego. Maar maakt voor deze tekst een kleine uitzondering.
Contacteer ons