Datum: 18/10/2019
Emoji’s: you love ‘em or you hate ‘em. En eerlijk gezegd: wij liepen er niet meteen warm voor – in tegenstelling tot social media hipsters die elke post volstouwen met gele mannetjes en andere psychedelische smurfen. Maar goed, ze zijn er én ze gaan niet meer weg. Dat heeft dan ook een bijzonder goede reden. Eentje die ons meteen bij de hamvraag van deze blog brengt – emoji’s in je copywriting en je online communicatie: goed idee of niet?
De valkuilen van online communicatie
Elke communicatieprofessional zal het beamen: hoé je iets zegt is belangrijker dan wat je zegt. Als we in gesprek gaan – of het nu om vrienden gaat of om een verkoopgesprek in de winkel – vangen we honderden signalen op. We koppelen woord aan beeld. En interpreteren de boodschap.
Net die lichaamstaal valt weg wanneer we online met elkaar spreken. Precies daarom is geschreven online communicatie zo moeilijk. En in een tijdperk waarin we vaker op sociale media dan op café gaan, is dat een valkuil die ernstige gevolgen kan hebben.

Had Donald maar die ene emoticon gebruikt bij z’n laatste chat met Kim.
Online gesprekken hebben óók een lichaam nodig
Gelukkig is het menselijke vernuft eindeloos en verzonnen we de… emoji.
Onderzoek toont aan dat we emoji’s gebruiken zoals we gebaren gebruiken in face-to-face conversaties. Meer bepaald: als ondersteuning, om een boodschap rijker te maken en een ondertoon aan te brengen. We hangen emoji’s aan boodschappen. Net zoals we een heel scala aan gebaren koppelen aan bepaalde woorden in een bepaalde context.

Welke emoji’s zijn het populairst?
Dus, wat wil dat eigenlijk zeggen voor je online communicatie?
Wel, in de eerste plaats: emoji’s zijn een extra laag die je aanbrengt op je boodschap. Emoji’s kunnen nooit helemaal vervangen wat wordt gezegd, maar maken je online communicatie wel rijker. Ze staan zelden op zichzelf, maar geven extra kleur of kracht aan je boodschap.
Door emoji’s slim te gebruiken in je online copywriting en communicatie, kan je
- spraakverwarring vermijden
- een luchtige toets geven aan je communicatie
- of net aangeven wat je voelt bij wat je schrijft
En dat kan een ontzettend sterke troef zijn.
Emoji’s in copywriting: eens effe denken…🤔
Emoji’s zijn ook niet altijd wenselijk of nodig. In tegenstelling tot lichaamstaal die je – of je dat nu wilt of niet – voortdurend gebruikt als je in gesprek gaat, kan je kiezen wanneer je emoji’s gebruikt.
Vooral op sociale media, in blogposts en op andere relatief informele kanalen kunnen emoji’s handig zijn om je boodschap juist over te brengen. Maar zelfs in langere copy, wanneer je tongue-in-cheek humor wilt gebruiken, extra power wilt geven aan een uitspraak of een gevoel wilt benadrukken, zijn emoji’s voortreffelijk materiaal.

Bij Apple verkiezen ze dan weer andere emoji’s…
Wanneer wel, wanneer niet?
Eerlijk: we wilden je een makkelijk overzichtje geven van wanneer emoji’s gepast waren – en wanneer niet. Maar alles hangt natuurlijk af van je boodschap én je doelgroep.
Een goeie copywriter kan perfect inschatten wanneer het kan. Of beter nog: wanneer het een toegevoegde waarde heeft. Want met emoji’s is het net zoals met woorden: je gebruikt ze alleen als ze nodig zijn. En als ze je helpen om doel te treffen met je boodschap.
Emoji’s in copywriting: ja, maar met mate
Ons advies blijft: gebruik ze, maar doe het alsjeblieft met mate. Ook op sociale media, trouwens. Die icoontjes kunnen er dan misschien wel grappig uitzien, maar ze kunnen ook je boodschap stevig belemmeren.
En in dat geval 🔫 je jouw 🎯 voorbij 😜😜😜
(Oh, by the way, als copywriter hebben we nog een heel ander arsenaal aan trucjes in onze mouw zitten om het gebrek aan lichaamstaal op te vangen. Maar daar bomen we op een ander keertje wel eens over door.)
Rob Swolfs, zaakvoerder bij De Woordnatie, houdt van taal. Maar ook van overtuigen. Oh ja, en ook van creatieve (online) marketing die voluit inzet op effect. Die drie zaken combineert hij voor elke klant. Hij is een grote fan van copywriting zonder ego. Maar maakt voor deze tekst een kleine uitzondering.
Contacteer ons