Datum: 14/07/2020
Het besef is er nu onvermijdelijk. Corona heeft een blijvende impact op hoe je bedrijf functioneert. Alles verandert. Zelfs je klant, met wie je veel meer digitaal communiceert. Overtuig jij hem voldoende? Wordt ze enthousiast van hoe je tegen haar spreekt? Weet je wat je moet zeggen – en hoe?
Zoals vaak draait het ook bij online ondernemen voor een groot deel om het voeren van een goed, gericht gesprek. En komt daar nu nét een copywriter binnenwandelen, zeker? Toevallig! Nu hij er toch is: laat ‘m los op je customer journey, zouden we zeggen.
Oh, je voelt ‘m misschien al komen: als je allergisch bent aan Engelse vaktermen, is het nu het moment om weg te zappen.

Gerard zet de puntjes op de Covid.
Copywriting voor virtuele menselijkheid
Digitaal, gebruiksvriendelijk en service vanop afstand: zo ga je het meer dan ooit moeten aanpakken. Je copywriter is daarbij een cruciale bondgenoot om jouw bedrijf op de onlinekaart te zetten. Met slim opgestelde communicatie doorheen je hele customer journey. Op maat van je doelgroep en volgens jouw karakter. Geschreven zoals échte mensen met elkaar praten. Zodat je bedrijf op het web even waardevol wordt voor je klanten als in het echt.

Werkelijk álles is veranderd, dezer dagen…
Digitale copywriting: zeg niet dat we ’t je niet gezegd hebben
Misschien denk je wel: “Ok doemprofeet, die lockdown is achter de rug en alles keert rustig weer terug richting normaal. ”
Wel, neen. Het virus is niet weg. De situatie blijft ook bij ons precair. En een terugkeer naar hoe het was, zit er niet in. Je kan dus maar beter zorgen dat je voorbereid bent op elke situatie. Wendbaarheid is cruciaal, zeker nu. Digitaal gaan is géén optie meer, maar een noodzakelijke – en vooral: toekomstbepalende – keuze.
Volwaardig klantcontact, ook digitaal
De manier waarop we met diensten en producten omgaan, verandert – en corona bracht het in een stroomversnelling. Die veranderende consument vraagt heel wat aanpassingen van je. Sectorfederatie Comeos, Thomas More en de Haute Ecole Louvain voerden midden juli 2020 een onderzoek naar de aankoopgewoontes van de Belg. Wat blijkt?
- 33% zal in de toekomst (nog) meer online kopen.
- 52% gelooft dat onze manier van winkelen nooit nog dezelfde zal zijn.
- Zestigplussers hebben het gemak van online shoppen ontdekt.
- 86% vermijdt drukke winkelstraten.
- 80% beperkt de tijd die ze doorbrengen in fysieke winkels aanzienlijk.

De veranderende consument, daar had Rinus wel oren naar.
Ga online écht in gesprek
Je virtuele customer journey moet daarom minstens even goed zijn als je fysieke klantencontacten. Wat zeggen we? Béter, verdorie. Want online shoppen zat gisteren al onherroepelijk in de lift. Vandaag breekt het echt potten. En morgen heeft het de overhand.
Je bedrijf moet dus véél aandacht besteden aan het onlinegesprek dat je met je klanten voert. De woorden waarop je online communiceert, kies je maar best zorgvuldig.
En dan nu: concreet!
Genoeg geleuterd. Tijd voor actie. En die begint bij het begin van alles: de manier waarop jij met je klanten in contact treedt. De hele trip die jij samen met je klanten maakt – van eerste kennismaking tot klachtenbehandeling – moet een ijzersterke digitale poot krijgen. Met oprechte communicatie die menselijk contact zo dicht mogelijk benadert.
Voor Overstock Garden schreef De Woordnatie alle digitale communicatie doorheen de customer journey – van keuze tot bestelling. Ook klachtenbehandeling à la minute behoort tot het pakket. Omdat we zelfs de meest lastige vragen en bedenkingen kunnen gebruiken om jouw merk te versterken. Meer weten over de samenwerking? Hier, zie!
Corporate robot says no
Op elk moment moet je onlineklant voelen dat hij met mensen te maken heeft. Een levend wezen dat begrip toont, aanwezig is als het moet, duidelijke informatie geeft, in de buurt is om te helpen wanneer het nodig is en het juiste antwoord geeft op alle denkbare vragen. Anders komt-ie niet terug, dat geven we je op een blaadje.
Want vertel eens: hoe graag krijg jij het gevoel dat je met een breinloze corporate robot aan het communiceren bent?
Customer journey: copywriting in al z’n facetten
De volgende vraag kop je dan ook wellicht zo binnen. Wat is er cruciaal in je customer journey online en maakt een verschil in hoe klanten jou ervaren? Simpel natuurlijk: copywriting. Teksten die je geschreven communicatie op alle fronten te laten werken.
Mailings, standaardantwoorden, klachtenbehandeling, handleidingen, infobrochures, websites, verkoopfolders en landingspagina’s… Zonder doeltreffende tekst op maat van je doelgroep, bereik je d’r weinig mee.

Goed advies, ‘t zit soms pal onder je neus.
Copywriter als online vertegenwoordiger
Je copywriter wordt nu méér dan ooit jouw online vertegenwoordiger. Die de juiste woorden vindt op het juiste moment. Op het moment dat je klanten dat verwachten of nodig hebben. Zodat het gesprek helder en efficiënt gevoerd kan worden. En je klant zich niet alleen gehoord voelt. Maar ook de stap zet richting samenwerking met jouw bedrijf.

Die gezondheidscrisis, ‘t is aanpassen geblazen voor iedereen.
Copywriting customer journey: gratis tips, iemand?
Een paar concrete tips om de online communicatie met je klanten gevoelig te verbeteren:
- Personaliseer standaardantwoorden.
- Vind de juiste tone-of-voice.
- Trek jouw communicatiestijl door in elk medium.
- Luister naar je klanten en pas je aan.
- Kies voor persoonlijk.
- Ga slecht nieuws niet uit de weg.
Oeps, iets té beknopt? Geen probleem, hier gaan we er wat dieper op in.
Copywriter gezocht – of doe je ’t liever zelf?
Copywriter nodig om je digitale customer journey op punt te zetten? Contacteer ons!
Je medewerkers laten communiceren zoals het moet? We kunnen het je leren: boek jouw copywriting-training vandaag nog.
Niet weggezapt toen we je waarschuwden en toch allergisch gebleken aan Engelse vaktermen? We told you so…
Rob Swolfs, zaakvoerder bij De Woordnatie, houdt van taal. Maar ook van overtuigen. Oh ja, en ook van creatieve (online) marketing die voluit inzet op effect. Die drie zaken combineert hij voor elke klant. Hij is een grote fan van copywriting zonder ego. Maar maakt voor deze tekst een kleine uitzondering.
Contacteer ons